Zeeridder

De sage van de Zeeridder

Naast carnaval, de drie A’s en de Peperbus kent Bergen op Zoom nog een opvallend fenomeen. Dit is iets minder bekend, simpelweg omdat men ervoor omhoog moet kijken. Hoog boven Bergen op Zoom, verborgen voor velen die de stad doorkruisen, prijkt de gouden Zeeridder op het dak van de Markiezenhof.
Ooit begonnen als ridder en menselijke heerser over land, transformeerde de natuur hem tot een wezen met een gigantische vissenstaart toen zijn rijk de zeeën omarmde. Na de aarde en de zee veroverd te hebben, resteerde alleen nog de lucht. Nu, vanaf zijn positie bovenop de Markiezenhof, kijkt hij uit over de stad, een stille getuige van de tijden.
Het is niet voor niets dat wij als Bergen op Zoomse vastgoed-matchmaker graag gebruikmaken van de symboliek van de Zeeridder. En zijn invloed reikt verder dan de stadsgrenzen; een basisschool en een op maat gemaakt harnas in het Markiezenhof dragen zijn naam trots. De legende van de Zeeridder blijft voortleven, een herinnering aan de verhalen die onze stad kleur geven.

Meer over de zeeridder

Basisschool De Zeeridder heeft aan Ward Warmoeskerken gevraagd het verhaal van de Zeeridder op te schrijven. Overigens heeft dezelfde Ward ook samen met edelsmid Gotscha Lagidse gewerkt aan het kostuum van de Zeeridder.
De Zeeridder is kind aan huis bij de inmiddels derde generatie van Kemperman Restauratie. De restaurateurs beschouwen de Zeeridder als een familiestuk. Het Markiezenhof en de Zeeridder zijn nauw met elkaar verbonden. In 2018 presenteerde het museum aan de pers een verhaal uit het Zeeridderboek, een oud boek dat nog geschreven moet worden….
De Zeeridder is niet alleen een symbool voor de Bergenaren. Als je op de Boulevard loopt zie je vele Belgische kentekens, ongetwijfeld door publicaties als deze.
Scroll to Top